Grundare, projektledare och föreläsare i projektet "Hands off". Tidningen Lundagård den 31 maj 2022 om det nya initiativet:
"Alexandra Gäddnäs, ordförande för nationernas samarbetsorgan Kuratorskollegiet (KK), beskriver att det finns stora skillnader mellan olika nationer gällande hur ärenden hanteras. Detta beror på att olika nationer har olika förutsättningar, traditioner, kulturer och policys. Även storleken på nationen påverkar såväl mängden fall som hur dessa hanteras. Det finns en styrande likabehandlingspolicy, utformad av KK, som fungerar som en mall för hur nationerna ska behandla sexuella trakasserier. Det är upp till varje enskild nation att integrera sin likabehandlingspolicy på det sätt som är lämpligast för den egna verksamheten.
I hanteringen av sexuella trakasserier och sexualbrott har nationerna en viss frihet då det inte krävs en dom för att de ska kunna agera. Samtidigt är Alexandra Gäddnäs ödmjuk inför att det även finns vissa begränsningar inför vad nationerna faktiskt kan göra.
– Det är inte upp till oss att definiera vad någon annan upplever, utan vi är där för att stötta dem oavsett vad de går igenom. Vi kan inte ge några juridiska konsekvenser, vi kan inte döma, därför kan vi bara stötta hela vägen.
För att öka kompetensen kring sexuella trakasserier och hur sådana fall ska hanteras har Kuratorskollegiet, Akademiska föreningen och Lunds universitets studentkårer startat två olika utbildningar; ”Utbildning i hantering av sexuella trakasserier” (UST) samt ”Hands off”. UST arrangerades för första gången 2018 som en reaktion på metoo och riktar sig till studenter innehar heltidarposter. Sedan utbildningen startade har den genomförts en gång per termin. Hands off hölls för första gången under våren 2022 och riktar sig istället till de ”på golvet”, exempelvis nationsförmän. "